Beliggenhet/Bygninger
Innhold
Hovedhus:
1. etasje: Hall entre, bad, kjøkken, 2 stuer og 1 soverom.
2. etasje: 2 ganger, bad og 2 soverom. I tillegg er store deler av 2. etasje uinnredet loft som har tilgang både innenifra og fra trapp og svalgang ute.
Garasje med to porter.
Låve med hems, stall og utegangsstall
Stabbur med 3 plan.
Standard
Velkommen til solfylte Søndre Selvig Gård! Denne gården på Klokkarstua har historie helt tilbake til år 1370, og er et av Hurums eldste gårdsbruk.
Bygningene er i generelt god stand, og det er gjennomført store restaureringsarbeider de senere år, først av tidligere eier, og så av nåværende eier.
Hovedhuset er fredet og utbedringer og oppgraderinger er gjort med riksantikvarens tillatelse. Det ligger et skriv vedlagt som beskriver hva nåværende eier har gjort siden de overtok eiendommen i 2016 og frem til nå.
For å nevne noe, er alle vinduer skiftet, bortsett fra 2 som er fredet. Begge bad er oppgradert og kjøkkenet er skiftet. I tillegg er stort sett alle overflater (gulv, vegger og tak) gjort noe med.
Det er også gjort store oppgraderinger og vedlikehold av låven og ellers på tomten.
Her får du et særdeles flott og velholdt gårdsbruk i nydelige omgivelser, med grei avstand til Drammen og Oslo.
Oppvarming
Varmekabler på begge bad og i hall og trappegang. Vedovn i den ene stua. Varmepumpe fra 2018 i hall.
Beliggenhet
Eiendommen ligger landlig og fint til for seg selv, på en høyde på Klokkarstua i Asker kommune (gamle Hurum kommune). Det er stille og rolige i grønne omgivelser i et typisk landbruksområde.
Eiendommen har et svært innbydende tun med fine bygninger, og flott utsikt over fjorden mot Drammen by.
Gården er særlig tilrettelagt for hunde- og hestehold. Ca. 5 mål rundt tunet er helt inngjerdet. Rett utenfor stuedøren finner du milevis med rekreasjonsområder i skog og mark. Området passer perfekt for rideturer, og turer med hund. Det er heller ikke lange bilturen før du kan gå fine turer langs kysten.
Det er barneskole på Kana, ungdomsskole på Sætre og barnehage og steinerskole på Klokkarstua.
Det er ca. 25 km til Drammen, 30 km til Asker og ca. 51 til Oslo. Det er bussforbindelse til både Oslo og Drammen. Det går tog fra Spikkestad eller Lier til Oslo, og hurtigbåt fra Slemmestad til Aker brygge.
Arealer
Hovedhus:
Totalt: 301 kvm BRA / 224 kvm P-rom / 77 kvm S-rom
1. etasje: 154 kvm P-rom /154 kvm BRA
2. etasje: 77 kvm P-rom / 147 kvm BRA
Kjeller: 0 kvm måleverdig areal
Beskrivelse av primærrommene:
1. etasje: Hall, trappegang, bad, kjøkken 2 stuer og soverom.
2. etasje: Trappegang, gang, 2 soverom og bad
Beskrivelse av sekundærrommene:
2. etasje: Uinnredet loft
Arealet på hovedbolig er oppmålt av takstmann og ikke kontrollert av megler. Arealene er beregnet og rom er definert etter dagens faktiske bruk, uavhengig av hva som er godkjent av bygningsmyndighetene.
Kommentar fra takstmann:
Forskjellene i areal mellom etasjene kan være et resultat av rommenes skjeve form og varierende lengder. Takhøyden i kjelleren er under 1,90 meter, så den er ikke inkludert i arealet. Rommet egner seg fortsatt som bod, lager eller teknisk rom.
Arealet i denne boligen er vanskelig eller umulig å måle opp helt nøyaktig på grunn av utforming/innredning av rom/bygningskonstruksjoner. Arealet er fastsatt omtrentlig og skjønnsmessig. På bakgrunn av boligens utforming og skjevheter på vegger.
Stabbur: Grunnflate på ca. 40 m2.
Låve: Bygningen har en grunnflate på ca. 270 m2 og er i et plan med hems.
Garasje: Bygningen har en grunnflate på ca. 40 m2 ifølge. takst.
Arealene på stabbur, låve og garasje er oppgitt i takst som ca. areal og ikke oppmålt eller kontrollert av takstmann eller megler.
Bebyggelse/byggemåte
Bygningsmassen består av hovedhus, garasje, låve og stabbur. Bygningene har en fin plassering i forhold til hverandre på tunet.
Hovedhus:
Den eldste delen av hovedhuset er fra omkring 1612, med påbygg på 1800-tallet og 1960-årene.
Huset ble fredet av Riksantikvaren i 1923, og har et gammelt særpreg kombinert moderne standard. Fredningen omfatter hovedhuset med eksteriør, interiør og fast inventar. Hovedbygningen på Søndre Selvig Gård er et viktig eksempel på 1600-talls storgårdsbebyggelse i nedre Buskerud. Søndre del av bygningen er dendrokronologisk datert til 1613-1614, mens den nordre delen er bygd på 1800-tallet, jfr. riksantikvaren.
Bygningen har en takkonstruksjon laget av trebjelker (sperrekonstruksjon), og man kommer til loftet fra 2. etasje. En stor del av loftet har et solid gulv. Det er et hull i gulvet på rom på loftet.
Huset har tegltakstein som taktekking av eldre dato, og ble restaurert i ca. 1999 med nye undertaksplater. Nedløp, renner og beslag er i stål med plastbelegg, trolig fra samme året som taktekkingen ble restaurert i 1999.
Bygningen er i hovedsak oppført i laftet tømmer som trolig er oppført i flere perioder. Fasadene er i hovedsak kledd med bordkledning, men også med noe innslag av synlig tømmer. Bygningen har malte trevinduer med 2-lags glass. Vinduene er skiftet i nyere tid, hvor ett vindu er skiftet i 2022. Generelt er vinduene datostemplet 2018. Bygningen har en nyere hovedytterdør. I tillegg er det eldre, originale dører som ikke er isolert.
Balkonger i svalgang i 2. etasje med adkomst fra uteområdet og fra intern dør innvendig. I hagen finner vi en sydvendt terrasseplatting på omtrent 45 kvadratmeter. Det er en utvendig trapp som fører opp til svalgangen i andre etasje. Trappen er original og har trolig vært der siden bygget ble oppført. I tillegg er det en liten tretrinns-trapp opp til hovedinngangen som er ny i 2020. Platting foran og bak huset er nye i 2020.
Låve med stall og utegansstall:
Bygningen er opprinnelig fra 1613-15, men ble fullstendig bygget om i 1975-1976. Bygningen er på ett plan med hems.
Låven er oppført på steinpilarer og noe støpt grunnmur. Konstruksjoner i tre. Utvendig stående kledning og stein på taket med renner og nedløp. Det er 2 høye dører på den ene kortveggen i tillegg til 3 porter inn på langsiden mot gårdsplassen. Inneholder garasjeplass, lager med tregulv og isolert verksted. Kaldluftetørke er fjernet og det er satt inn stall med 2 bokser på samlet ca. 60 m2. I boksene er det støpt gulv, dør og bord på vegger og himling. Godt med lys og innlagt vann. Det er ikke låvebru, men mulighet til lagring på hems.
Stallen har luftavfukter og varmegjenvinning.
Det er bygd en utegangstall inntil låven på ca. 55 m2 med frostsikkert vann. Det er direkte tilgang fra utgangstall til beiter av høy kvalitet og variasjon. Taket i utegangsstallen er tekket med gammel takstein, og er ikke tett. I tillegg er det gjerdet inn store arealet for hestebeite.
Garasje:
Oppført i 2001. Bygningen har på ett et plan, oppført på støpt plate. Konstruksjoner i bindingsverk - uisolert. Utvendig stående kledning og stein på taket med renner og nedløp. Innlagt strøm. To porter inn. En rasjonell og pen garasje som passer godt inn i stilen på tunet for øvrig.
Stabbur:
Laftet stabbur i 3 plan med en grunnflate på ca. 40 m2. Byggeår ifølge et sted mellom 1775 og 1799.
Stabburet står på 12 tre-pilarer med steinhelle under. Steintrapp inn. Taket er tekket med stein uten renner og nedløp. Innvendig er det to lagerrom i grunnplan og et rom i øvre plan med tregulv tømmervegger. En bygnings som i dag brukes som lager og har liten bruksverdi, men et stabbur er et naturlig bygg på en landbrukseiendom.
Stabburet er registrert med rød trekant og er registrert i SEFRAK jfr. Miljøstatus i Norge sin nettside og www.seeiendom.no. SEFRAK er et landsdekkende register over eldre bygninger og andre kulturminner. Registrerte bygninger kan være meldepliktig ved flytting, rivning/ombygging. Søknad sendes kommunen, som avgjør om søknaden må gå videre til fylkeskommunen.
Det er gjort flere arkeologiske minnefunn på eiendommen. Disse er registrerte funn av typen gravfelt og funnsted. Ytterligere opplysninger om dette ligger i salgsoppgaven, og er hentet fra www.kulturminnesøk.no av tidligere eier.
Tilstandsrapport/tilstandsgrad
Verditakst over landbrukseiendommen Søndre Selvik Gård
Utført av: Rolf Langeland
Dato: 15.09.2023
Verditakst: 14.100.000,-
Tilstandsrapport på hovedhus, uført av: Holm Takst og Eiendom, ved Lasse Holm
Takstdato: 15.09.2023
Tilstandsrapporten er en del av landbrukstaksten.
Sammendraget under er ikke utfyllende og er hentet direkte fra sammendraget i tilstandsrapporten. Disse viser avvikene ved boligen som har fått tilstandsgrad (TG) 2 og 3.
Det er viktig å lese hele rapporten i sammenheng med utdraget, for å få utdypende og utfyllende informasjon om tilstanden. Det står beskrivende tekst til alle punktene under, i selve rapporten. Det er også viktig å lese rapporten i sammenheng med at huset er flere hundre år gammelt.
TG2 (Avvik som kan kreve tiltak):
Utvendig - taktekking:
Taktekkingen har mose og slitasje på grunn av elde. Det er enkelte knekte taksten. Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på taktekkingen. Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på undertak.
Utvendig - nedløp og beslag:
Det mangler snøfangere på hele eller deler av taket, men det var ikke krav om dette på byggemeldingstidspunktet.
Det er ikke tilfredsstillende bortledning av vann fra taknedløp ved grunnmur. Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på renner/nedløp/beslag.
Utvendig - vinduer:
Det er påvist avvik rundt innsettingsdetaljer.
Utvendig - vinduer:
Karmene i dører er værslitte utvendig og det er sprekker i trevirket. Dette gjelder karmen på den ene entredøren.
Utvendig - balkonger, terrasser og rom under balkonger:
Konstruksjonene har skjevheter
Innvendig - overflater:
Det er påvist skader på overflater. Overflater har en del slitasjegrad utover det en kan forvente.
Innvendig - etasjeskille/gulv mot grunn:
Målt høydeforskjell på over 15 mm gjennom hele rommet. Tilstandsgrad 2 gis med bakgrunn i standardens krav til godkjente måleavvik. Målt høydeforskjell på mellom 10 - 20 mm innenfor en lengde på 2 meter. Tilstandsgrad 2 gis med bakgrunn i standardens krav til godkjente måleavvik.
Innvendig - radon:
Det er ikke foretatt radonmålinger, og bygget er heller ikke utført med radonsperre.
Innvendig - pipe og ildsted:
Det er påvist sprekker og/eller riss i pipe. Avstanden mellom ildstedet og brennbart materiale er for liten. Ildfast plate mangler på gulvet under sotluke/feieluke på pipe.
Innvendig - krypkjeller:
Det er ikke tilfredsstillende ventilering av krypkjeller. Krypkjeller har en uavklart situasjon, konstruksjon med skadepotensiale Det er stedvis påvist fuktnivå som tilsier at konstruksjonen kan ha fuktskader. Det er manglende fuktsperre på bakken.
Innvendig - innvendige dører:
Det er påvist avvik som tilsier at det bør foretas tiltak på enkelte dører. Enkelte dørklinker er løse og må strammes.
Innvendig - andre innvendige forhold:
Det er påvist tegn til mus i boligen (på loftet). Årsaken skyldes utettheter i bygningskroppen, noe som ikke er unormalt på boliger fra denne tiden.
Våtrom - overflater vegger og himling - bad:
Det er påvist at flisfuger har riss/sprekker.
Våtrom - overflater gulv - bad:
Det er påvist at høydeforskjell fra topp slukrist til gulv/synlig topp membran ved dørterskel er mindre enn 25 mm. Det er påvist avvik i fallforhold til sluk i forhold til krav i forskrift på byggetidspunktet.
Våtrom - sluk, membran og tettesjikt - bad:
Det er påvist mangelfull/feil utførelse rundt rørgjennomføringer e.l. som gir fare for fukt i konstruksjonen i våtsone.
Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på slukløsningen.
Våtrom - sanitærutstyr og innredning - bad:
Det er påvist skader på innredning.
Våtrom - ventilasjon - bad:
Våtrommet mangler tilluftsventilering, f.eks. spalte/ventil ved dør. Det etablerte avtrekkssystemet fungerer ikke
tilfredsstillende.
Våtrom - overflater gulv - bad:
Det er påvist at høydeforskjell fra topp slukrist til gulv/synlig topp membran ved dørterskel er mindre enn 25 mm.
Våtrom - ventilasjon - bad:
Det er påvist uisolerte ventilasjonskanaler i kalde rom. Rommet har kun naturlig ventilasjon. Det etablerte avtrekkssystemet fungerer ikke tilfredsstillende. Ventilasjonskanalene på kaldtloftet er ikke isolerte. Dette kan medføre kondensdannelser (dannelse av fritt vann ved store temperaturforskjeller) og risiko for bygningsmessige skader.
Kjøkken - overflater og innredning:
Det er påvist skader på overflater/kjøkkeninnredning utover normal slitasjegrad. Skadene kommer trolig etter vasking av gulvet. Forholdet har i grunn kun kosmetisk betydning, men vil kunne utvikle seg videre.
Tekniske installasjoner - avløpsrør:
Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på innvendige avløpsledninger.
Tekniske installasjoner - ventilasjon:
Det er påvist mangelfull ventilasjon på ett eller flere rom i boligen. Konsekvensen av mangelfull ventilasjon er generelt dårligere inneklima, da spesielt henført til høy innvendig luftfuktighet (avhengig av bruksforhold), innvendig tung/klam luft mv.
Tekniske installasjoner - varmtvannstank:
Det er ikke påvist tilfredsstillende avrenning eller annen kompenserende løsning fra varmtvannstank. Det er ikke påvist tilfredsstillende el-tilkobling av varmtvannstank iht. gjeldende forskrift.
Tomteforhold - drenering:
Det mangler, eller på grunn av alder er det sannsynlig at det mangler, utvendig fuktsikring av grunnmuren ved kjeller/underetasje.
Tomteforhold - utvendige vann- og avløpsledninger:
Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på utvendige avløpsledninger. Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på utvendige vannledninger. Det foreligger ingen dokumentasjon på vannkvaliteten på brønnvannet.
Tomteforhold - septiktank:
Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på septiktank. Ingen dokumentasjon på septiktank/utførelse.
TG3 (Store eller alvorlige avvik):
Utvendig - Veggkonstruksjon:
Konstruksjonene har omfattende skjevheter. Det er værslitt/oppsprukket trevirke/trepaneler. Bordkledning går stedvis nesten helt ned i terreng. Det er ingen lusing/musebånd i nedre kant av konstruksjon. Det er ingen eller liten lufting i nedre kant av kledning mot grunnmur. Det er registrert skader etter aktivitet av skadedyr
Utvendig - Trapper:
Det er ikke montert rekkverk. Rekkverkshøyder er under dagens forskriftskrav til rekkverk i trapper.
Innvendig - Rom under terreng:
Det er påvist synlig fuktighet på mur/gulv i kjeller. Kjeller har ingen ventilering/luftgjennomstrømning
Innvendig - Trapper:
Åpninger i rekkverk er større enn dagens forskriftskrav til rekkverk i trapper. Rekkverkshøyder er under dagens forskriftskrav til rekkverk i trapper. Det mangler håndløper på vegg i trappeløpet.
Våtrom - Sluk, membran og tettesjikt - Bad:
Det er påvist tegn på utettheter på våtrommet. Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på slukløsningen. Det er rundt sluk påvist en ikke-fagmessig utførelse av membran/tettesjikt/klemring.
Tekniske installasjoner - Vannledninger:
Fordelerskapet mangler avløp til rom med sluk. Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på innvendige vannledninger. Rørkursene på rør-i-rør systemet på vannledninger er ikke merket.
Tekniske installasjoner - Elektrisk anlegg:
Det er både skjult og åpent elektrisk anlegg i boligen. Sikringsskapet er plassert i trappeløpet opp til 2. etasje og inneholder automatsikringer og automatisk strømmåler. Nytt el.skap og inntak med sikringer er nytt fra 2015.
Tomteforhold - Terrengforhold:
Terrenget faller inn mot bygningen og det er maksimale forhold for vann inn mot muren.
Tomt
Tomt
Sammendraget under er ikke utfyllende og er hentet direkte fra landbrukstaksten som ligger i salgsoppgaven. Det er viktig å lese hele rapporten i sammenheng med utdraget, for å få utdypende og utfyllende informasjon:
Alle opplysningene her er hentet fra landbrukstaksten som ligger vedlagt. Arealene er ifølge takst hentet fra NIBIO/Gårdskart (GK) pr. 14.09.2023 som opererer med et totalareal på ca. 385 daa. Kartet er verifisert pr. 14.09.2023.
Arealet er ifølge NIBIO fordelt med ca. 139 daa fulldyrka, ca. 183 daa produktiv skog og ca. 62 daa annet areal.
Jord:
Totalt ca. 139 daa fulldyrka fordelt på 4 skifter. Hovedskiftet utgjør ca. 70 daa. Fulldyrka mark er farget gult på kart i rapporten, innmarksbeite hvitt og skog grønt. Det er ikke jordvanning, men muligheter for vanning.
Ifølge NIBIO/Kilden: -Jordkvaliteten er definert som svært god og god.
- Fulldyrka er registrert i verdiklassene stor og middels
- Fulldyrka er registrert med middels og stor overflateerosjonsrisiko.
- Organisk materiale i klasse 6 i overflatesjiktet.
- Dominerende teksturgruppe i plogsjikt er siltig mellom- og lettleire
- Jordsmonnet er Stagnosol
- Dreneringstilstanden oppgis å være tilfredsstillende
- Fulldyrka har små driftstekniske begrensinger.
- Det dyrkes gras/korn
- Deler av fulldyrka er planert
Skog:
Samlet skogareal er ifølge NIBIO på ca. 183 daa med ca. 182 daa produktivt areal. Kart over skogens vises på side 9 i rapporten og farget grønt. Det er ikke avholdt Skogplan (SP). Takstmann forholder seg til NIBIO. Ifølge eier er krevende driftsforhold inn til det som kan være hoggbar skog i dag. Det er etablert en ny driftsveg mellom tunet og skogteig i øst.
Takstingeniørene presisere at det ligger utenfor sitt mandat å gjøre mer nøyaktige målinger enn det NIBIO kan gjøre mht. eiendommens størrelse og arealklassifisering.
Eiendommen er underlagt jordlova med driveplikt etter § 8 og eiendommen kan ikke deles jfr. jordlova § 12 uten søknad og godkjennelse av kommunen eller Statsforvalter. Driveplikten gjelder for all fulldyrka jord, overflatedyrka jord og innmarksbeite og gjelder fra første dekar.
I følge matrikkedata mottatt fra Asker kommune, utgjør gnr 308/bnr 1, 382 330 kvm og gnr 308/bnr 36 utgjør 1 971 kvm. Bnr 4 lar seg ikke kartfeste.
Adkomst
Fra Drammen: Følg E134 mot Drøbak, og ta til høyre ved Lahell, mot Tofte. Følg Grimsrudveien utover langs fjorden. Eiendommen ligger opp en gårdsvei/privat stikkvei på vestre side av veien, ikke langt fra Klokkarstua.
Fra Oslo: Kjør Oslofjordforbindelsen og følg skilt mot Svelvik. Ta til høyre i rundkjøring ved bensinstasjon på Klokkarstua. Eiendommen ligger på høyre side av veien, opp en gårdsvei/privat stikkvei.
Det vil bli skiltet med Frem skilter under fellesvisninger.
Parkering
Parkering for 2 biler i garasje. Det er også parkeringsmuligheter i låven. I tillegg er det rikelig med parkeringsmuligheter på tunet.
Konsesjon / Odel
Eiendommen er konsesjonspliktig jfr. Konsesjonslovens § 4 da den er bebygd og har mer enn 35 dekar (daa) full-/overflatedyrka jord og samlet er større enn 100 daa- se tabell over. Konsesjonsplikten medfører at en kjøper må søke kommunen hvor eiendommen ligger om tillatelse (konsesjon) til å få kjøpe og eie eiendommen.
Ved et fritt salg vil det være priskontroll jf. Konsesjonslovens §§ 9 og 9 a samt rundskriv da eiendommen er bebygd med mer enn 35 daa ull-/overflatedyrka jord. I dette tilfelle skal kommunen kontrollere om avtalt pris er innenfor regelverket i konsesjonsloven med rundskriv.
Det er lovpålagt boplikt (familiær) på eiendommen etter konsesjonsloven § 5 annet ledd da den har mer enn 35 dekar (daa) full-/overflatedyrka jord og mer enn 500 daa produktiv skog- se tabell over. Den lovpålagte boplikten krever også at eiendommen har eller har hatt helårs bosetning det vil si at det er et beboelig hus.
Lovpålagt boplikt inntreffer når kjøper kan overta konsesjonsfritt pga. slektskap § 5. Kjøper må bosette seg på eiendommen innen 1 år og bo der sammenhengende i 5 år med folkeregisteradresse. Hvis man ikke ønsker å bosette seg eller ønsker utsettelse, må man søke konsesjon med formål om fritak eller utsettelse.
En kjøper kan pålegges boplikt som et konsesjonsvilkår etter konsesjonslovens § 11 ved et konsesjonspliktig (fritt) salg det vil si utenfor definert familie.
Søknad om konsesjon sendes kommunen etter at kjøpekontrakt er underskrevet, og det er kjøpers ansvar at konsesjon blir gitt. Det er 3 hovedelementer som vurderes av kommunen:
1. Boplikt - kjøper må bosette seg innen 1 år og bo der selv i 5 år.
2. Prisen skal være innenfor konsesjonsloven m/rundskriv sine regler.
3. Kjøper skal være skikket.
Juridiske enheter kan ikke regne med å få konsesjon.
Dersom konsesjonsmyndigheten ikke godkjenner prisen selger aksepterer, står selger fritt til å gå fra avtalen. Dersom selger ønsker å gå fra avtalen, må dette skje innen 1 - en - uke etter at konsesjonsbehandlingen er avgjort.
Offentlige forhold
Vei/Vann/Avløp
Boligen har privat brønn med innvendig tanker og saltvannsbeholdere i kjeller. Anlegget ble etablert i ca. år 2020/2021.
Privat avløp med septiktank og infiltrasjon. Avløpsanlegget deles med utskilt kårbolig (Selvigveien 5). Brukstillatelse av tidligere felles brønn for naboer.
Selvigveien er en privat gårdsvei og oppsitterne deler utgiftene. Naboer har veirett. Skogsveier er felles med andre grunneiere.
Det er ingen kommunale vann- og avløpsledninger i området, men dersom dette skulle komme i fremtiden, må man på regne å måtte koble seg på dette anlegge samt å betale tilknytningsavgifter/refusjon.
Kommunale avgifter
Selger ble fakturert kr 10.772 for kommunale avgifter i 2022. Dette er for feiing, renovasjon og slamtømming.
Andre løpende avgifter
Foruten kommunale avgifter må det påregnes kostnad til strøm, oppvarming, driftsutgifter til veier, forsikring, kostnader til privat vann osv. Driftsutgifter til veien i grenda fordeles mellom brukerne av veien. Driftsutgifter til vedlikehold av skogsveier blir fordelt mellom grunneierne.
Regulering
Kommuneplan for Asker 2023 - 2034 vedtatt 13.06.2023
Eiendommen ligger innenfor nåværende LNRF areal for nødvendige tiltak for landbruk og reindrift og gårdstilknyttet næringsvirksomhet basert på gårdens ressursgrunnlag.
Deler av eiendommen ligger også innenfor LNFR med bevaring kulturmiljø og høyspenningsanlegg.
Kopi av kommuneplan kan fås ved henvendelse til megler, eller hentes direkte fra nett: https://www.arealplaner.no/3025/dokumenter/13961/Bestemmelser_13_06_2023.pdf
Brukstillatelse / Ferdigattest
Det foreligger ikke midlertidig brukstillatelse eller ferdigattest på noen av bygningene i kommunens arkiv.
Det foreligger ikke godkjente og byggemeldt tegninger på stabbur eller hovedbolig. Det finnes eldre tegninger av boligen, men det er ukjent om disse er godkjent av kommunen, bla. da det mangler stempling fra kommunen. Rominndelingen på disse tegningene skiller seg fra boligens nåværende planløsning/bruk.
Det finnes godkjente tegninger på garasje (2001) og låve (1975).
Alle de 4 bygningene på eiendommen er registrert i kommunens matrikkel.
På bygg som er oppført tidligere enn 1998, skal det ikke lenger utstedes ferdigattest, jfr. nye bestemmelser i plan- og bygningsloven fra 1.7.2015. Dette innebærer at byggverkene lovlig kan brukes uten at det foreligger ferdigattest, men ikke at evt. ulovlig bygde tiltak blir lovlige.
Heftelser / Rettigheter
Kopi av grunnbok for alle bnr ligger som vedlegg til takstrapporten og er gjengitt her:
Følgende heftelser er registrert:
06.08.1973 404122 ERKLÆRING/AVTALE
Forpliktelse om tilkobling til offentlig kloakk mot refusjon.
23.11.1973 406384 BESTEMMELSE OM VEG
Rettighetshaver: 3025 / 308 / 73
01.08.1823 900001 ERKLÆRING/AVTALE
Delingsforretning mellom gårdene Selvik Nordre og Søndre Selvik med forskjellige disposisjoner med fiskeri, sag, sjøbod, bryggeplass, sommerhavn, gjerdefang mv. Med flere bestemmelser
24.01.1854 900012 ERKLÆRING/AVTALE
Bestemmelse om benyttelse av en dam.
01.09.1858 900016 ERKLÆRING/AVTALE
Rettighetshaver: 3025 / 308 / 5 og 308 / 6
Rett til husved av kvist og avfall samt havnerett.
28.08.1923 904536 FREDNINGSVEDTAK
Bygningsfredning av hovedbygning.
04.01.1947 400019 ELEKTRISKE KRAFTLINJER
Rettighetshaver: Hurum kommunale el-verk.
21.12.1998 20045 DIVERSE PÅTEGNING
Rettighetene transp. Hurum energiverk AS.
03.02.1955 400310 JORDSKIFTE
Grensegangssak
04.09.1959 402560 FREDNINGSVEDTAK
Visse vilkår for fredning av hovedbygning overfor Staten v/Riksantikvaren.
20.09.1965 403571
BESTEMMELSE OM VANNRETT
Rettighetshaver: 3025 / 308 / 61
Bestemmelse om veg
06.04.1967 401366 FREDNINGSVEDTAK
Visse vilkår for istandsetting av fredet hovedbygning overfor Staten v/Riksantikvaren.
23.11.1973 406384 BESTEMMELSE OM VEG
Rettighetshaver: 3025 / 308 / 73
Bestemmelse om vannrett
23.01.1974 400405 ELEKTRISKE KRAFTLINJER
Rettighetshaver: Hurum el-verk.
21.12.1998 20045 DIVERSE PÅTEGNING
Rettighetene transp. Hurum energiverk AS.
08.02.1977 400721 JORDSKIFTE
Grensegangssak
01.04.1981 402425 ERKLÆRING/AVTALE
Forpliktelse om tilkobling av kloakk til offentlig ledning.
23.12.1981 409187 ELEKTRISKE KRAFTLINJER
Rettighetshaver: Hurum el-verk.
21.12.1998 20045 DIVERSE PÅTEGNING
Rettighetene transp. Hurum energiverk AS.
14.03.2002 4441 JORDSKIFTE
I henhold til Jordskiftesak 1/1997/ankesak nr 12/2000b ved Eidsivating jordskifteoverrett.
Best. vedr. veier, velteplasser, Selvigstranda, fremdrift av tømmer med flere bestemmelser.
15.08.2008 661543 BESTEMMELSE IFLG. SKJØTE
Rettighetshaver: 3025 / 308 / 61 og 308 / 62
Med flere bestemmelser
Bestemmelse om vannrett og veg.
30.03.2015 282695 BESTEMMELSE OM VANNRETT
Rettighetshaver: 3025 / 308 / 73
13.06.2016 525236 BESTEMMELSE OM KLOAKKLEDNING
Rettighetshaver: 3025 / 308 / 73
Rettighetshaver: 3025 / 308 / 73
13.06.2016 525236 BESTEMMELSE OM KLOAKKLEDNING
Rettighetshaver: 3025 /308 /95
Bestemmelse om kloakkrenseanlegg
13.06.2016 526395 BESTEMMELSE OM VANNRETT
Rettighetshaver: 3025/308/95
Bestemmelse om årlig avgift
24.02.2017 171232 BESTEMMELSE OM VEG
Rettighetshaver: 3025/308/95
28.02.2017 178317 BESTEMMELSE OM VANNRETT
Rettighetshaver: 3025/308/61
28.02.2017 178317 BESTEMMELSE OM VANNRETT
Rettighetshaver: 3025/308/62
Følgende rettigheter er registrert på eiendommen:
10.04.1958 401001 BESTEMMELSE OM VEG
Rettighetshaver:3025/308/13
Eier opplyser at det jaktrett til eiendommen, og at det fra gammelt av er lakserett i fjorden med fast garn, men disse er ikke tinglyst.
Utskrift av tinglyste bestemmelser vil følge som vedlegg til kjøpekontrakt og kan fås ved henvendelse til megler.
Annen nyttig informasjon
Eier opplyser at en ståltank beregnet for drivstoff, ligger nedgravd ved tunet. Det er ikke kjent om det foreligger noe krav om fjerning av denne.
Eier gjør i sin egenerklæring oppmerksom på at hovedhuset er fra 1600- tallet og kan derfor ikke sammenlignes med en bolig fra nåtiden. Huset er fredet og man må følge pålegg fra fylkeskommunen/riksantikvaren om man ønsker å utbedre/forandre noe ved boligen.
Dreneringsrør over jordet må utbedres da det lekker. 1 kum mot hovedvei må byttes (vegvesenet/Mesta sitt ansvar). Det kan søkes om midler til arbeid med å utbedre dreneringsrør på jordet. Nåværende eier fikk dekket store deler av utlegget til de 2 kummene som allerede er skiftet.
To store hule trær langs gårdsveien bør felles da de kan falle ned.
Diverse møbler og maskiner kan kjøpes om man er interessert.
Sikringsskapet i hovedhuset skal oppdateres i oktober 2023. I den forbindelse blir det også installert elbillader. Selger står for kostnader til dette, samt er ansvarlig for å fremskaffe samsvarserklæring på disse arbeidene.
Eier opplyser at de fikk informasjon da de kjøpte om at det for lang tid tilbake ble registret noe floghavre på eiendommen. Nåværende kjenner ikke noe til dette.
Det er registrert kulturminner på eiendommen i tillegge til fredet hovedhus. Kulturminner som ikke er registrert kan også forekomme.
Se også eget punkt om konsesjon.
Økonomiske forhold
Totale kostnader
15 000 000,- (Prisantydning)
Omkostninger
17 550,- (Boligkjøperpakke Tryg (valgfritt))
363 750,- (Dokumentavgift)
194,- (Pantattest kjøper)
585,- (Tingl.gebyr pantedokument)
585,- (Tingl.gebyr skjøte)
5 000,- (Behandlingsgebyr konsesjonssøknad)
--------------------------------------------------------
387 664,- (Omkostninger totalt)
--------------------------------------------------------
15 387 664,- (Totalpris inkl. omkostninger)
NB: Regnestykket forutsetter at det kun tinglyses ett pantedokument og at eiendommen selges til prisantydning.
Formuesverdi
På forespørsel til Skatteetaten er det oppgitt to formuesverdier for gnr 308, bnr 1:
Formuesverdi for inntektsåret 2021: kr 499 233
Formuesverdi for inntektsåret 2021: kr 340 000
I følge selgers ligning for 2022 er formuesverdien kr. 1.020.954,-.
Overtagelse
Avklares i forbindelse med budgivning
Energimerking
Oppvarmingskarakter Oransje - Energikarakter G. Kopi av energiattest, utarbeidet av forrige eier, datert 17.04.2016 ligger vedlagt i salgsoppgaven.
Annet
Forsikring
Boligen er forsikret i dag av selger via Tryg forsikring. Kjøper må tegne egne forsikringer pr. overtagelsesdato.
Boligselgerforsikring
Selger har ikke tegnet boligselgerforsikring. Interessenter oppfordres til å sette seg inn i selgers egenerklæring før det gis bud på eiendommen.
Boligkjøperforsikring
Kjøper har anledning til å tegne Boligkjøperpakke via Tryg. Boligkjøperpakken inneholder i tillegg til selve Boligkjøperforsikringen, innboforsikring, dobbel renteforsikring, flytteforsikring samt bygningsforsikring for hus og hytte.
Boligkjøperpakken må bestilles senest i forbindelse med kontraktsmøte.
Kjøper mottar ingen særskilt faktura for Boligkjøperpakken siden kostnaden det første året legges til kjøpesummen. Frem Eiendomsmegling mottar et honorar for formidling av denne forsikringen.
Finansiering
Frem Eiendomsmegling samarbeider med Sparebanken Øst, og kunder som ønsker det kan raskt bli satt i kontakt med en kundebehandler for et uforpliktende lånetilbud. Frem Eiendomsmegling mottar markedsstøtte fra Sparebanken Øst, men det mottas ikke noen form for formidlingsprovisjon for formidling av lånekunder.
Viktig informasjon
Eiendommen selges etter reglene i avhendingsloven.
Eiendommen skal overleveres kjøper i tråd med det som er avtalt. Det er viktig at kjøper setter seg grundig inn i alle salgsdokumentene, herunder salgsoppgave, tilstandsrapport og selgers egenerklæring. Kjøper anses kjent med forhold som er tydelig beskrevet i salgsdokumentene. Forhold som er beskrevet i salgsdokumentene kan ikke påberopes som mangler. Dette gjelder uavhengig av om kjøper har lest dokumentene. Alle interessenter oppfordres til å undersøke eiendommen nøye, gjerne sammen med fagkyndig før bud inngis. Kjøper som velger å kjøpe usett kan ikke gjøre gjeldende som mangel noe han burde blitt kjent med ved undersøkelsen.
Dersom det er behov for avklaringer, anbefaler vi at kjøper rådfører seg med eiendomsmegler eller en bygningssakyndig før det legges inn bud.
Hvis eiendommen ikke er i samsvar med det kjøperen må kunne forvente ut ifra alder, type og synlig tilstand, kan det være en mangel. Det samme gjelder hvis det er holdt tilbake eller gitt uriktige opplysninger om eiendommen. Dette gjelder likevel bare dersom man kan gå ut i fra at det virket inn på avtalen at opplysningen ikke ble gitt eller at feil opplysninger ikke ble rettet i tide på en tydelig måte. En bolig som har blitt brukt i en viss tid, har vanligvis blitt utsatt for slitasje og skader kan ha oppstått. Slik bruksslitasje må kjøper regne med, og det kan avdekkes enkelte forhold etter overtakelse som nødvendiggjør utbedringer. Normal slitasje og skader som nødvendiggjør utbedring, er innenfor hva kjøper må forvente og vil ikke utgjøre en mangel.
Boligen kan ha en mangel dersom det er avvik mellom opplyst og faktisk areal, forutsatt at avviket er på 2% eller mer og minimum 1 kvm.
Ved beregning av et eventuelt prisavslag eller erstatning må kjøper selv dekke tap/kostnader opptil et beløp på kr 10 000 (egenandel).
Dersom kjøper ikke er forbruker selges eiendommen «som den er», og selgers ansvar er da begrenset jf. avhl. § 3-9, 1. ledd 2. pktm. Avhendingsloven § 3-3 (2) fravikes, og hvorvidt en innendørs arealsvikt karakteriseres som en mangel vurderes etter avhendingsloven § 3-8. Informasjon om kjøpers undersøkelsesplikt, herunder oppfordringen om å undersøke eiendommen nøye, gjelder også for kjøpere som ikke anses som forbrukere. Med forbrukerkjøp menes kjøp av eiendom når kjøperen er en fysisk person som ikke hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet.
Gjennomføring av oppgjør/transaksjoner
Kjøpesum inkl. omkostninger skal være innbetalt til meglers klientkonto før overtagelse. Innbetalingene skal skje fra kjøpers konto i norsk finansinstitusjon. Det forutsettes at skjøtet skal tinglyses på ny eier og at megler får oversendt pantedokumenter som skal tinglyses snarest mulig etter kontraktsunderskrift.
Etter hvitvaskingsloven er megler forpliktet til å gjennomføre identitetskontroll av partene i en eiendomshandel. Dersom partene ikke oppfyller lovens krav til legitimasjon eller megler har mistanke om en mistenkelig transaksjon, kan megler stanse gjennomføring av transaksjonen. Megler er pliktig til evt. å sende melding til Økokrim uten orientering til partene.
Salgsoppgave
Ansvarlig megler:
Jannicke Skønberg
Mob: 91 78 99 28
E-post: jannicke@fremeiendomsmegling.no
Frem Eiendomsmegling AS (Org.nr: 979915772)
Besøksadresse Spikkestadveien 92 B, 3441 Røyken
Tlf: 31 29 74 00
Innholdet i salgsoppgaven er godkjent av selger.