Publisert: 12.10.2020

Hva er forskjellen på e-takst og verdivurdering?


Skal du selge bolig og kjøpe ny? Eller trenger trenger banken din en markedsverdi før de utsteder finansieringsbevis? Her er alt du trenger å vite om e-takst og verdivurdering. 

Boligmarkedet er i stadig bevegelse, og prisene har gått sakte, men sikkert oppover de siste årene. Avhengig av hvor du bor og når du kjøpte, kan verdien av din boligen være høyere enn du tror, og gjøre at du kan stå lengre i budrunde når du skal kjøpe nytt.  

Selge bolig eller refinansiere lån

Dersom du planlegger et salg av bolig for å flytte til en ny, er det en smart start å få et bilde av hva din nåværende eiendom er verdt. Her kan vi i Frem Eiendom hjelpe deg. Vi stiller med en av våre kompetente meglere, som med bakgrunn i beliggenhet, markedssituasjon og boligens standard kan gi deg et estimat på hva du kan forvente i pris dersom du skulle selge boligen. 

LES OGSÅ: Derfor bør du velge en lokal eiendomsmegler

Slik verdivurderer vi din bolig

Dersom du ønsker å benytte deg av vår kompetanse for en verdivurdering, vil du få besøk av en eiendomsmegler som gir en vurdering basert på solid kunnskap om akkurat ditt nærområde. Vi går gjennom standard og størrelse på boligen, vurderer beliggenheten og nærområdet, og hvor prisnivået for tilsvarende boliger i samme område ligger. Andre faktorer som kan påvirke verdivurderingen kan være felleskostnader, planlagt utvikling i nærområdet, solforhold og eventuell støy. 

Hva er en e-takst

Selskapet Eiendomsverdi AS følger og registrerer hva som skjer i det norske boligmarkedet, og basert på deres verktøy ble elektronisk takst, eller e-takst, lansert som bransjestandard i 2017. En e-takst stiller mer konkrete krav til dokumentasjon av boligen og dens verdivurdering. Den skal for eksempel inneholde minst tre bilder fra boligen. Ett fra bad, ett fra kjøkken og ett av fasaden. I en e-takst skal også meglers vurdering av boligen sammenlignes med Eiendomsverdis egen vurdering av samme objekt, i tillegg til eventuelle andre megleres vurdering av samme bolig innenfor de siste seks månedene. All denne informasjonen blir tilgjengelig for bankene gjennom Eiendomsverdis databaser.  

Vi hjelper deg med verdivurdering eller e-takst

Uansett om det er snakk om kjøp eller salg av bolig, er vi klare til å bistå. I Frem Eiendomsmegling bistår vi med vår kompetanse og erfaring for å fastsette en mest mulig riktig verdien på akkurat din bolig. 

Ta kontakt med en av våre eiendomsmeglere for en hyggelig prat.